De GPS

Onderstaande is mijn enthousiaste reactie op de GPS-en van Geonaute. Ik vind het nog steeds geweldige dingen (ondanks hun fouten in firm- en hardware). Maar blijkbaar was ik ongeveer de enige: ze zijn uit productie genomen. Het onderstaande is dan ook nauwelijks meer interessant.

 

Geonaute heeft twee uitstekende GPS-typen: de Keymaze-300 en de -K500. Zie: http://keymaze.geonaute.com/

Deze zijn echter sinds 2014 uit de markt. De vervanging voor de K500 is de K500-Hike. De firmware van het apparaat het een betere structuur dan de 500. Over het bijbehorende software-programma ben ik nog niet zo tevreden. Een nadere bespreking zal nog volgen. Gedeeltelijk komt die overeen met het onderstaande.

(Naast de 500 en de 500-Hike gebruik ik 'Maps-(with-)Me' een off-line kaartenprogramma (voor Android) dat ook paadjes zichtbaar maakt. Wanneer dan ook de smartfoon-GPS aanstaat, is verdwalen onmogelijk. Jammer, maar papieren kaarten zijn niet meer nodig; sinds najaar 2014 lopen we op Maps.Me en de Keymaze.

 

De 300 en de 500 hebben beide een zeer goede satelietontvangst, ze hebben een SIRFstarIII-antenne.

Zelfs in huis en in een rijdende trein pakt de 500 de satelieten, normaliter binnen 50 sec.

De accu loopt als de GPS niet in gebruik is niet of nauwelijks leeg. Na ±12h looptijd (bij de 300 heb ik wel eens 16h gehaald) is deze echter wèl op. D.w.z.: na 10.20h meldt hij het probleem en vraagt of de GPS uitkan/mag om de batterij te sparen. Als je nee "zegt", herhaalt hij de vraag in de komende 40 minuten nog vier keer met toenemende frequentie.  Het volgende uur vraagt hij het iedere vijf minuten. Daarna zet hij zichzelf uit.

Daarbij zijn je gegevens echter niet verloren. Als de accu weer geladen is, staan de laatste gegevens (dus van die 12h op het schermpje en kan je ze opslaan. (Het leuke is dan je ze moet opslaan, ook als je ze niet (meer) nodig hebt; ieder verwijderen is dus een bewuste daad van de gebruiker.

En zo ontdekte ik ook dat hij bij uitzetten alle gegevens gewoon bewaart. Tijdens pauzes kan je zo accu-tijd sparen.

Laden kan m.b.v. een USB-aansluiting via de computer èn via het stopcontact. Ik dacht dat je dat bij de 500 met een precisie-schroevendraaier moest doen, maar dat blijkt een vergissing die blijkbaar meer mensen hebben gemaakt. In de nieuwe versie (Quechua) wordt duidelijk gemaakt dat je in plaats daarvan een rubber dopje opzij moet buigen. Blijkbaar is hij ondanks dat nog altijd waterdicht tot 1m onder water.

Na dat opzij-buigen sluit je de GPS met een bijgeleverd snoertje op de stroombron aan.  Het opladen van een volledig lege accu kost ±2½h. (Bij de K-300 wordt hiervoor een standaard USB-miniUSB-kabeltje gebruikt. Bij de 500 is het speciaal snoertje)

De 500 slaat niet alleen je plaats op, maar ook een stijg- en daalcumulatie. Deze zijn, na uitzetten niet meer af te lezen, maar dat kan thuis, op je computer, weer wel. Daar kan je dan ook vaststellen na hoeveel tijd je op welke hoogte zat.

In de fabrieksstand kan hij ruim 15 uur aan gegevens opslaan, maar dan heb je ook alle gegevens per seconde.

Je kunt hem anders instellen, b.v. op ééns per 5 seconden. Inderdaad, dan kan er ruim 75h worden opgeslagen.

Het apparaat laat zich goed aansluiten op Google-Earth en geeft dan een schitterend overzicht over je route. Vanzelf spreekt dat je er way-points in kunt opslaan en daar naar terug kunt keren evenals naar het begin van je tocht. Zie bv. GR52/52A.

Ook op het schermpje kan je je tocht zichtbaar maken en er is eveneens een kompasfunctie.

Ook zijn er eerder uitgezette tochten (ook van anderen) in te laden: In Google maak je je route. De software maakt daar een bestandje (trackpoints) van dat je in de GPS kunt laden. Onderweg wordt je van trackpoint naar trackpoint gebracht. Als je routes (KML-bestanden) inlaadt, kan je die daarna volgen. Het maximum aan te laden routes was bij mij negen, maar dat kan route-lengte afhankelijk zijn. Het uploaden van routes heeft geen invloed op de hoeveelheid gegevens die er tijdens je tochten kunnen worden opgeslagen. Tijdens het lopen van een route kan de GPS ondertussen òòk de actuele gegevens opslaan. (Zie verder de Keymaze500-handleiding op de bovengenoemde site.)

De GPS was aan te schaffen via Decathlon (Amsterdam, Heerlen, Grasse enz.)

Tot nu toe was het iedere dag een beetje stressen om ervoor te zorgen dat de accu weer goed gevuld zou raken. (Je weet immers maar nooit of het de volgende dag lukt.)

Inmiddels geloof ik daar een oplossing voor gevonden te hebben: oorspronkelijk een zonnecel/accu. Deze kan ook aan het net geladen worden. Maar inmiddels heb ik een zonnepaneeltje met accu. Ergo, "altijd" stroom voor de GPS. Zie: < De acculader >

 

Routebestanden kan je in een ander formaat dan GPX aangeleverd krijgen (bv. *.PLT). Een goede converter vind je op

http://www.gpsies.com/upload.do;jsessionid=08B38E4A1E747470CD01F46A56145D36?uploadMode=convert

Je geeft aan waar je bestand zich bevindt en naar welk formaat moet worden geconverteerd. Aldus geschiedt dan.

(Met dank aan Dirk Huyghe)

 

Ik moet toch ook eens over het bijgeleverd software-programma schrijven, waar je zulke leuke dingen mee kunt doen. Maar dat komt later.

 

 ############

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb